I.Mistrovství České republiky historických modelů Hořice 2014

30.-31.8.2014

Na první Mistrovství České republiky historických modelů jsem se vypravil z našeho klubu nakonec sám. I když předpověď počasí i vývoj počasí v předcházejících dnech víkendu neslibovaly nic dobrého, na hořickém letišti se nakonec v sobotu dopoledne sjelo 60 modelářů se 165 modely letadel. Bylo doporučeno odlétat co nejvíce letů v sobotu dopoledne, protože již odpoledne se očekávala bouře a nedělní počasí také bylo velice nejisté. Nakonec slibovaná sobotní průtrž mračen přišla až v pozdní odpoledne a po ní dokonce opět vysvitlo sluníčko a tak ti, kdo na letišti zůstali, mohli poletovat až do setmění.

Během nedělního dopoledne počasí také přálo a tak se zvládlo odlétat chybějící soutěžní lety.

Já jsem na MČR létal s modely Jasco Flamingo (TEXACO), Můra (1/2 TEXACO), Ptáček, Rosita (oba OTVR), kde se mi nejlépe podařilo zalétat s Můrou (3. místo), na kterém ale mají velkou zásluhu kamarádi z Třebíče, kteří mi poskytli pro mého COXíka kvalitní palivo, na to, které jsem si přivezl, odmítal spolehlivě běžet.

Jinak myslím (a dle poznámek, co jsem zaslechl i od ostatních účastníků setkání), že na to, že se jednalo o mistrovskou soutěž, mohla být pořadatelsky lépe zvládnuta a do její přípravy a průběhu se mohlo jistě zapojit více lidí. Vždyť kanálový kolíkový stojan, nástěnka s tabulkami soutěžících v jednotlivých kategoriích s případným dopisováním průběžných letových časů nebo alespoň několik oficiálních časoměřičů, bývá standardem na mnohem menších soutěžích.

Uvidíme, jak se pořádání této soutěže v příštím roce v Moravské Třebové zhostí zástupci sdružení SAM 95. 

Z.S.


Foto Jan Týc




FOTOgalerie