Mistrovství České republiky rádiem řízených i volných historických modelů 2019

23.-25.8.2019

Na tuto soutěž jsem se velice dlouho těšil, protože za místo konání bylo zvoleno letiště Aeroklubu Raná u Loun, které se nachází pod stejnojmennou horou, kam jsem se již dlouho toužil podívat. Trojvrší Raná (457 m n.m.) je totiž v podstatě takovou „Mekkou“větroňářů - místem zrodu českého „dospělého“ bezmotorového létání, které je zde stále provozováno již od roku 1933.

Do západních Čech se na prodloužený víkend od 23. do 25. srpna vypravili opět dva členové našeho klubu - vlastně tři – Zdeněk Sýkora ml. za námi přijel na výpomoc na první soutěžní den, kdy jsme létali kategorii větroňů, která je časově a díky neustálému natahování vlečné šňůry i fyzicky nejnáročnější. Soutěžní kategorie byly rozděleny do tří soutěžních dnů pro nás dosti nešťastně, protože v pátek jsme oba měli odlétat každý po třech modelech, což se časově nedalo stihnout, na sobotu jsme neměli nic a v neděli opět oba po dvou letadlech.

V pátek, navzdory velkému fyzickému i psychickému vypětí, se Robertovi Šmídkovi podařily zalétat v kategorii 1/2Texaco pěkné časy a při večerním vyhlašování výsledků se postavil na třetí stupínek stupňů vítězů.

Na neděli, v královské kategorii velkých motoráků Texaco, při nás stálo štěstí  -  Robert se stal mistrem a já vicemistrem České republiky.

Příští rok se bude konat MČR na stejném místě jako Mistrovství Evropy -  na letišti v nedalekých Ivančicích a tak doufáme, že se jej zúčastní větší počet členů našeho klubu. 

ZS. 




FOTOgalerie