Setkání (nejen) žatčanských modelářů (Modelden 2023)

Neustále se zpřísňující legislativa ohledně provozování modelů letadel a omezení možností využívání neobdělávaných pozemků v okolí modelářské plochy za Cézavou, bylo důvodem letošního zrušení oficiální akce - tradičního Modeldnu, pořádaného již 14 roků místním Modelářským klubem ALKA Žatčany.

Náhradou této oblíbené akce se stalo volné setkání žatčanských modelářů, jejich kamarádů a známých, svolané na odpoledne 24.září, s komentovanými ukázkami modelů pro případné diváky. I přes dosti větrné počasí byly k vidění modely různých kategorií - motorové modely poháněné spalovacími i elektrickými motory, polomakety skutečných letadel, akrobatické speciály, větroně motorové i vlekané na šňůře za motorovým modelem letadla. Nemohl chybět tradiční sladký „výsadek“ (bonbóny) pro nejmenší diváky.

Velkým překvapením a zlatým hřebem nedělního odpoledne bylo historicky první přistání skutečného/dospělého letadla na tomto letišťátku – jednalo se o prototyp ultralehkého letounu vyvíjeného právě s důrazem pro využití možností startů a přistání z takto malých ploch.

Překvapením byl velký počet diváků, kteří se dostavili na takto provizorně uspořádanou akci.

Velký dík patří všem, kteří jakkoli přispěli svou nezištnou pomocí.




FOTOgalerie