Contender 1948


Technické parametry:

Kategorie:  Historik
Pohon:  Spalovací motor
Majitel:  Pavel Cupák

Rozpětí:  1194 mm
Délka:  914 mm
Hmotnost:  650 g
Plocha křídla:  0 dm2

Motor:  
Vrtule:  
Serva:  
Baterie:  


Popis

Contendera jsem začal stavět již někdy v roce 2010. Nastalo ale u mě období modelářského úpadku a tak model zůstal rozestavený. Měl jsem tehdy hotový z velké části trup, středy křídla (na uši jsem měl nachystaný díly) a výškovku bez odtokovky. Na podzim roku 2014 jsem se zase k modelaření vrátil, opravil pár strojů, se kterými jsem občas lítal a následně se vrhnul do dostavby Contendera.

Původně jsem měl v motorizaci jasno, výkonný elektromotor speed 400 by měl tomuto modelu stačit. Pořád ale jsem měl nutkání vyzkoušet motor na COX, se kterým zatím nemám žádné zkušenosti. Postupně ve mě tahle myšlenka začala převládat a nyní mám jasno, jiný motor než koksík v tomto modelu nebude.

Model byl dostaven těsně před Mistrovstvím Evropy historických modelů 2015. Ovšem i otrlí dlouholetí modeláři se báli mi jen pomáhat při záletu, a tak jsem prostě jeden večer nastartoval motor a Contendera hodil. Byl stále lehký na předek a tak jsem jej musel ještě dovážit. Z celkové hmotnosti cca 650g je skoro třetina jen závaží, ale to tak už u těchto modelů bývá. Další lety již byly soutěžní a hned při prvním letu jsem nalítal přes 9 minut, v druhém to bylo 12min. 50s. A to většina nevěřila, že vůbec poletí.