Uďák


Technické parametry:

Kategorie:  Letadlo
Pohon:  Spalovací motor
Majitel:  Zdeněk Sýkora

Rozpětí:  0 mm
Délka:  0 mm
Hmotnost:  0 g
Plocha křídla:  0 dm2

Motor:  MVVS 3,5
Vrtule:  
Serva:  
Baterie:  


Popis

Tento model jsem dostal k narozeninám od klubového kolegy Luďka, kterému se již několik roků nečinně povaloval někde v rohu jeho dílny (o stáří tohoto modelu vypovídají osazená serva – Modela ST1). I když je to éro na můj vkus na moc velký motor, „dostalo“ mě tím, že je to dvouplošník, po kterém jsem vždycky toužil.
V klubové dílně, zavěšen pod stropem, chytal prach téměř rok, než přišla jeho chvíle. K pokusu vyzkoušet ho mě vyprovokovala bohatá sněhová nadílka a krásně rovné pole za naším letišťátkem. Zhotovil jsem mu pro tento účel dřevěné lyže.
Krásné nedělní odpoledne 3.12.2005 po krátkém rozjezdu model vzlétl a vcelku bez problému absolboval první dva lety řízen novým majitelem. Velká sněhová pláň vybízela provádět nízké průlety a mezipřistání, ale zatím dost zlobil motor a tak snad příště.(Z.S.)

Jaro 2007 - i když již zažil nějaké né moc jemné přistání - model stále žije. Byl předělán podvozek, protože s tím původním se opravdu nedalo rovně odstartovat a bylo provedené celkové "odtučnění" modelu - stařičká těžká serva nahrazena novými standartními a byla nahrazena zbytečně velká nádrž za menší.

S modelem létám převážně v zimě a tak je stále "obut" do lyží.