Foťákovník


Technické parametry:

Kategorie:  Letadlo
Pohon:  Spalovací motor
Majitel:  Zdeněk Sýkora

Rozpětí:  2500 mm
Délka:  0 mm
Hmotnost:  0 g
Plocha křídla:  0 dm2

Motor:  MVVS 1,5
Vrtule:  
Serva:  
Baterie:  


Popis

Asi většina létajících modelářů si jistě mnohokrát položila otázku: „Jakýpak by byl pohled z letícího modelu dolů, např. na naši vesnici?“ Tato otázka je ještě více umocněna v případě, pokud jste, jako já, ještě nikdy nebyli „v luftě“, - tedy pokud jste osobně nikdy ničím neletěli.
Rychlý rozvoj digitální foto-techniky (miniaturizace a hlavně cenová dostupnost fotoaparátů) i mě vybídla k pokusům  - focení z modelu letadla.
První zkoušky proběhly někdy v roce 2004 s jednoduchým, zapůjčeným foťákem Mustek, podvěšeným pod křídlem z nebožtíka Filipa v kombinaci s trupem z Rosničky. Tento model byl tehdy vytahován do vzduchu na silonu a tak se fotilo jen z malé výšky a i kvalita snímků z jednoduchého foťáčku nebyla moc valná.
Mým snem bylo dostat do výšky  větší digitál Konica (2,1 Mpi), který mám k dispozici. Za tímto účelem vznikl čistě účelový model – křídla z Asterixe (zapůjčená od Mirka), trup vyříznutý z polystyrenu (nějaký kvalitnější, tvrdší - bez kuliček), kombinovaný s balzou a ocasní plochy vyříznuté z prkýnka balzy – prostě žádná krása – ale funguje to. Jako pohon (pro vynášení do výšky) tohoto monstra byl zvolen v dílně se povalující pylon se stařičkou MVVS 1,5.
Premiéru měl tento model v neděli 23.10.2005 – zpočátku bez motoru a bez foťáku, následně s motorem a se zátěží rovnající se hmotnosti foťáku. Po úspěšném absolvování prvního motorového letu a ujištění-se, že model létá bez problémů, proběhl let „naostro“ – s fotoaparátem.  Z asi sedmi leteckých snímků se bezchybně zdařil pouze jeden. Bylo zjištěno, že s běžícím motorem vůbec nemá cenu fotit a že i při plachtění je většina snímků nedoostřených. Ještě se bude muset „zapracovat“ na technice focení – hlavně na postupném „mačkání“ spouště – s nastavením elektronického ostření.
Již nyní, po pár zdařilých snímcích, je pro mě pohled z výše i na notoricky známou krajinu fascinující a vydržím ty jednotlivé snímky „zkoumat“ i dlouhé minuty.

Podzim 2006 - z důvodu závady na stařičkém fotoaparátu Konica, pro který byl Foťákovník postaven asi zkončila "aktivní služba"  tohoto modelu a povaluje se ve sklepě. (Z.S.)